Kaffeskola – Rosta kaffe hemma

Detta är en text om kafferostning som publicerades av Mauritz Kaffe för strax över 20 år sedan.

A och O för Dig som vill avnjuta en god kopp kaffe är att kaffet är färskt. Det vill säga att rostningen är högst två veckor gammal och att kaffet mals alldeles före servering.

Den orostade, omalda bönans hållbarhet är lång, upp till tio år beroende på vilken sort det gäller. Detta är vad vi i Sverige kallar råkaffe. Vissa kaffesorter kan till och med förhöjas i smak genom lagring. Att jämföra med fina viner! När Du sedan rostat kaffet har Du ett par veckor på Dig innan smakupplevelsen riskerar att försämras. Och har Du sedan malt kaffet gäller det minuter!

Du behöver:
• råkaffe
• en vanlig hushållsugn
• en kvarn
• något att brygga kaffet i (vi rekommenderar en infusionsbryggare)

Gör så här:

  • Värm ugnen till ca 230°.
  • Bred ut ett lager kaffebönor i en långpanna, de ska inte ligga på varandra.
  • Sätt in bönorna i mitten av ugnen.Efter några minuter hör Du hur det börjar “knäppa” i bönorna.Om Du har en ugn med ojämnt fördelad värme är det en god idé att röra om lite i bönorna efter 5-6 minuter.
  • Efter 11-13 minuter bör bönorna vara klara, rostningstiden kan variera ganska mycket beroende på ugn och kaffesort.Färdiga bönor ska ha en djup brun färg.Om bönorna börja “blänka” ska Du ta ut dem, det är oljan i bönorna som sipprar ut.
  • Mal inte bönorna förrän Du ska dricka Ditt kaffe!I princip går det bra att använda vilken bryggmetod som helst, men se till att det färdiga kaffet inte kokar eller hålls varmt.Vi rekommenderar den så kallade infusionsmetoden som i enkelhet går ut på att kaffe och varmt vatten blandas, vattnet tar smak av kaffet under 4-5 minuter och överflödig sump pressas sedan ner i botten av bryggaren.Om Du använder en infusionsbryggare är det lämpligt att mala bönorna lite grövre än vanligt bryggmalet kaffe. Suveränt enkelt och mycket gott!
  • Förvara Dina rostade bönor i en glasburk med tättslutande lock så håller de sig bäst. Rosta inte mer åt gången än att Du förbrukar bönorna inom två veckor. För smakens skull!