Rosta kaffe hemma

Det är inte många som idag rostar sitt eget kaffe hemma. Och varför ska man egentligen göra det när utbudet av rostat kaffe är så stort? I denna guide tänkte jag gå igenom varför man ska rosta sitt eget kaffe, hur man rostar sitt eget kaffe och några tips på hur man gör det på bästa sätt.

Varför ska man rosta kaffe hemma?

Det finns flera fördelar med att rosta sitt eget kaffe hemma, vad som är viktigaste beror lite på vem man frågar. Men en stor fördel är att man kan dricka färskt nyrostat kaffe, något som i många butiker är svårt att få tag på.

Det kan också vara så att man är förtjust i ett visst urpsrung eller bönsort som är svår att få tag på rostad. Då kan den enda möjligheten vara att rosta sitt eget kaffe.

Många ser också själva rostningen som ett hantverk och en hobby. Det kan vara kul att experimentera med rostningsgrad och rostningssätt och utvecklas och försöka förbättra resultatet.

En annan fördel är att det går att spara pengar. Priset på kaffe av hög kvalitet rostat av ett hantverksrosteri kostar oftast över 500 kr per kilo. Kan man köpa samma råkaffe för halva priset så sparar man såklart en hel del pengar.

Vad utrustning ska man använda för att rosta kaffe hemma?

Först och främst så kan man rosta kaffe på många olika sätt hemma. Det enklaste sättet är att rosta i en vanlig ugn eller i en stekpanna. Fördelen med att hålla det enkelt är att det blir billigt. Men man har dålig kontroll på resultatet och rostningen blir oftast långt ifrån perfekt.

Ett bättre sätt att rosta kaffe på kan vara att använda en popcornpoppare med varmluft. Eller att bygga en egen lösning med exempelvis en varmluftpistol. Det kräver både mer plats hemma, ett intresse för att bygga men är fortfarande relativt billigt.

För att få ett riktigt bra resultat, som går att repetera, rekommenderar jag att köpa en kafferost avsedd för att rosta hemma. Det finns kafferostar från tillverkare som Gene Cafe och Behmor för 5.000-7.000 kr. Har man en högre budget så kan man köpa en riktigt bra rost som Aillio Bullet eller Hottop. Men då får man också betala 15.000-40.000 kr.

Några generella tips kring att rosta kaffe

Här är några generella tips om kafferostning hemma.

Utrustning för att rosta kaffe
Du kan rosta kaffe med enkla verktyg som en stekpanna eller en popcornmaskin, men för bästa resultat kan det vara värt att köpa en kafferost avsedd för hemmabruk.. Dessa rostar ger mer jämn rostning och kontroll.

Val av kaffebönor
Valet av kaffebönor spelar stor roll. Olika bönor har olika karaktärer. Här gäller det att testa sig fram med bönor (underarter) från olika regioner och med olika processmetoder. Vilken kvalitet man köper spelar också stor roll.

Rostningsgrad
Hur mörkt eller ljust man rostar sitt kaffe påverkar kaffet smak. Ljusrost är oftast syrlig och fruktig medan en mörkrost är kraftigare och har mer bitterhet. Det gäller att hitta den rostningsgrad som passar din smak.

Teknik – håll koll på rostningen
Att rosta kaffe kräver konstant uppmärksamhet. Om bönorna rostas manuellt ska de röras om regelbundet för att undvika att de bränns. Temperaturen och tiden är också kritiska faktorer för att uppnå önskad rostningsgrad.

Kylning efter rostningen
När bönorna har nått önskad rostningsgrad måste de kylas ned snabbt för att stoppa rostningsprocessen. Sprida ut dem på en plåt eller i en metallbehållare kan hjälpa till att snabba på kylprocessen.

Förvaring bönorna rätt
Förvara de rostade bönorna i en lufttät behållare för att bevara färskheten. Kaffe är bäst några dagar efter rostning och håller sig bra i upp till en månad.

Rök vid rostning
Rostningsprocessen kan producera mycket rök, speciellt om man rostar mörkare. Tänk på att ha god ventilation och hålla koll på brandvarnarna.

En gammal text om kafferostning av Mauritz Kaffe

Detta är en text om kafferostning som publicerades av Mauritz Kaffe för strax över 20 år sedan.

A och O för Dig som vill avnjuta en god kopp kaffe är att kaffet är färskt. Det vill säga att rostningen är högst två veckor gammal och att kaffet mals alldeles före servering.

Den orostade, omalda bönans hållbarhet är lång, upp till tio år beroende på vilken sort det gäller. Detta är vad vi i Sverige kallar råkaffe. Vissa kaffesorter kan till och med förhöjas i smak genom lagring. Att jämföra med fina viner! När Du sedan rostat kaffet har Du ett par veckor på Dig innan smakupplevelsen riskerar att försämras. Och har Du sedan malt kaffet gäller det minuter!

Du behöver:
• råkaffe
• en vanlig hushållsugn
• en kvarn
• något att brygga kaffet i (vi rekommenderar en infusionsbryggare)

Gör så här:

  • Värm ugnen till ca 230°.
  • Bred ut ett lager kaffebönor i en långpanna, de ska inte ligga på varandra.
  • Sätt in bönorna i mitten av ugnen.Efter några minuter hör Du hur det börjar “knäppa” i bönorna.Om Du har en ugn med ojämnt fördelad värme är det en god idé att röra om lite i bönorna efter 5-6 minuter.
  • Efter 11-13 minuter bör bönorna vara klara, rostningstiden kan variera ganska mycket beroende på ugn och kaffesort.Färdiga bönor ska ha en djup brun färg.Om bönorna börja “blänka” ska Du ta ut dem, det är oljan i bönorna som sipprar ut.
  • Mal inte bönorna förrän Du ska dricka Ditt kaffe!I princip går det bra att använda vilken bryggmetod som helst, men se till att det färdiga kaffet inte kokar eller hålls varmt.Vi rekommenderar den så kallade infusionsmetoden som i enkelhet går ut på att kaffe och varmt vatten blandas, vattnet tar smak av kaffet under 4-5 minuter och överflödig sump pressas sedan ner i botten av bryggaren.Om Du använder en infusionsbryggare är det lämpligt att mala bönorna lite grövre än vanligt bryggmalet kaffe. Suveränt enkelt och mycket gott!
  • Förvara Dina rostade bönor i en glasburk med tättslutande lock så håller de sig bäst. Rosta inte mer åt gången än att Du förbrukar bönorna inom två veckor. För smakens skull!