'

En liten kaffeskola

(Tillbaka)
 

A och O för Dig som vill avnjuta en god kopp kaffe är att kaffet är färskt. Det vill säga att rostningen är högst två veckor gammal och att kaffet mals alldeles före servering.

 
 

Den orostade, omalda bönans hållbarhet är lång, upp till tio år beroende på vilken sort det gäller. Detta är vad vi i Sverige kallar råkaffe. Vissa kaffesorter kan till och med förhöjas i smak genom lagring. Att jämföra med fina viner! När Du sedan rostat kaffet har Du ett par veckor på Dig innan smakupplevelsen riskerar att försämras. Och har Du sedan malt kaffet gäller det minuter!

 
 

Du behöver:

 • Råkaffe. Se vår beställningslista!
 • En vanlig hushållsugn och en långpanna eller plåt.
 • En kvarn.
 • Något att brygga kaffet i. Vi rekommenderar en infusionsbryggare (se nedan) Kontakta oss för mer information!

Råkaffe
 

Kaffekvarn
 

Infusionsbryggare
 
Se vår beställningslista!


 
 

Gör så här:

 1. Värm ugnen till ca 230º.
 2. Bred ut ett lager kaffebönor i en långpanna, de ska inte ligga på varandra.
 3. Sätt in bönorna i mitten av ugnen. Efter några minuter hör Du hur det börjar "knäppa" i bönorna. Om Du har en ugn med ojämnt fördelad värme är det en god idé att röra om lite i bönorna efter 5-6 minuter. Du kan också vända långpannan efter halva tiden.
 4. Efter 10-13 minuter bör bönorna vara klara. Rostningstiden kan variera ganska mycket beroende på ugn och kaffesort. Färdiga bönor ska ha en djup brun färg. Om bönorna börja "blänka" ska Du ta ut dem. Det är oljan i bönorna som sipprar ut.
 5. Mal bönorna när kaffet skall drickas! Bönorna får inte vara heta när de males. I princip går det bra att använda vilken bryggmetod som helst. Vi rekommenderar den så kallade infusionsmetoden som i enkelhet går ut på att kaffe och kokande vatten blandas i en glaskanna. När Du använder infusionsbryggare kan Du använda både finmalet och lite grövre malet kaffe. Kaffesmaken blir lika bra ändå. Suveränt enkelt och mycket gott! Se mera om infusionsmetoden under punkt 7 nedan!
 6. Förvara Dina rostade bönor i en burk, gärna av glas, med tättslutande lock så håller de sig bäst. Rosta inte mer åt gången än att Du förbrukar bönorna inom två veckor. För smakens skull! Vill man lagra rostade bönor går de alldeles utmärkt att frysa.
 7. Infusionsmetoden, som ger ett mycket välsmakande kaffe, innebär att man häller kokande vatten direkt på kaffet utan något filter och låter det heta vattnet dra ut kaffets arom. Denna metod används i många länder och vid all professionell kaffeprovning. Det går bra att använda en vanlig porslinskanna eller kaffekopp, men det finns också speciella bryggare för denna metod. Mauritz Kaffehus har enkla, bra bryggare i olika utföranden och prislägen.

  Så här gör Du:
  1. Slå det nymalda kaffet direkt i glaskannan och häll över kokande vatten.
  2. Tryck metallfiltret sakta mot kannans botten, efter det att kaffet fått dra en liten stund.
  3. Servera kaffet direkt från kannan. Sumpen ligger låst under filtret.
  4. Om Du inte dricker allt kaffet på en gång, så dra upp filtret över ytan mellan serveringarna. Tillagat kaffe får lätt bismak vid kontakt med metall.

 
(Tillbaka)




Created on ... mars 14, 2007